Tot mai aproape de Vest. S-a semnat contractul pentru un nou tronson al Autostrăzii Transilvania. La se sumă se ridică investiţia

de Teodora Demian

06 aprilie 2015

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat luni câştigătorii lictaţiei pentru finalizarea unui tronson al Autostrăzii Transilvania.

Este vorba de secţiunea 3C Suplacu de Barcău - Borş a autostrăzii Braşov - Târgu Mureş - Cluj - Oradea, în lungime de 60 de km, tronson construit în proporţie de 52% de americanii de la Bechtel.

"Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA anunţă că în data de
31.03.2015 a fost desemnat câștigătorul licitației pentru contractul de Proiectare și Execuție pentru Finalizarea Autostrăzii Brașov - Târgu Mureș - Cluj - Oradea, Secțiunea 3C:Suplacu de Barcău - Borș (km 4+200 - km 64+450)", au informat reprezentanţii companiei. 

Licitaţia a fost adjudecată de asocierea Corsan SA - Corviam Construccion SA & SC Consinit SRL & SC Road Consulting & Design Solution SRL & SC Via Design SRL, care s-a înscris cu o ofertă în valoare de 701 de milioane de lei, fără TVA (158.751.726 euro, după cursul BNR de luni, 6 aprilie).

Durata estimată a contractului de proiectare și execuție a lucrării este de 24 luni, la care se adaugă 30 luni perioada de garanție.

În mai 2014, Ministrul Transporturilor de la acea vreme, Dan Şova, a declarat că lucrările la acest tronson vor începe în octombrie şi vor fi finalizate în termen de doi ani.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până în 2012.

Contractul a suferit în decursul timpului mai multe modificări şi a fost reziliat în mai 2013. Pentru doar 52 km realizaţi, reprezentând 12,5% din lungimea totală a autostrăzii, de 415 km, statul român a plătit 1,2 miliarde de euro companiei americane.