A fost reziliat contractul pentru execuţia unui tronson al Autostrăzii Transilvania

de Mircea Tatar, 12 aprilie 2016,

Întârzierile în procedurile de autorizare a lucrărilor la autostrăzi îi exasperează pe constructori.

onstructorul unui lot din Autostrada Transilvania a cerut Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) rezilierea contractului. Este vorba de asocierea Lemacons & Vega & Arcada Company, care a câştigat licitaţia pentru execuţia tronsonului Târgu-Mureş - Ungheni, ce cuprinde 4,5 km de autostradă şi 4,7 km de drum de legătură.

Biroul de presă al CNADNR a informat, pentru ZIUA de CLUJ, că se încearcă readucerea constructorului la masa negocierilor, dar directorul general al CNADNR, Cătălin Honor, a declarat, pentru hotnews.ro, că a fost reziliat contractul pentru acest lot şi că acesta va fi relicitat.

Preţul licitat a fost de 180 de milioane de lei iar termenul de realizare a tronsonului a fost de 12 luni. Deşi contractul a fost semnat în martie 2015, ordinul de începere a lucrărilor nu a fost dat încă de CNADNR.

Motivul invocat de companie pentru întârziere a fost: „contractul (fidic rosu) presupune punerea la dispoziţie antreprenorului, la data de începere, a autorizaţiei de construire care depinde de finalizarea expropierilor şi intabularea terenurilor", potrivit site-ului oficial al CNADNR.

„Lipsa documentelor de proprietate si identificarea greoaie a proprietarilor terenurilor supuse exproprierii (lipsa planuri parcelare, suprapuneri de proprietari pe aceleaşi terenuri, etc.) au dus la finalizarea cu întârziere a documentaţiilor necesare demarării procedurii de expropriere.

Termen estimat pentru finalizarea procedurilor de expropriere: sfârşitul lunii martie 2016 (funcţie de timpul scurs pentru consemnarea sumelor la CEC şi întocmirea recipiselor, care depind de cât de repede va procesa CEC-ul solicitarea CNADNR", a menţionat conducerea CNADNR despre acest lot pe pagina sa de internet.

În martie 2016 Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru accelerarea procedurilor de expropriere şi autorizare pentru construirea de autostrăzi.